Archívum havi bontásban: november 2011

Szerethető fizikát és kémiát!

Kertész Jánossal, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Fizikai Intézetének igazgatójával Rádai Eszter készített interjút :( Élet és Irodalom,LIII. évfolyam 6. szám)

- A nem kimondottan természettudományos érdeklődésű gyerekeknek, fiataloknak, milyen természettudományos oktatásra lenne szükségük?

- Számukra életszerűbbé, mindenki számára életszerűbbé, szerethetővé kell tenni ezeket a tantárgyakat. Érdekes, hogy a kisiskolások még imádják őket, kísérletezgetnek, gyűjtik a falevelet, jeget olvasztanak, sókristályt növesztenek… Valahol a hatodik osztály körül minden elromlik; amikor elkezdődik az ismeretek szisztematikus, lényegében a tudománytörténeti sorrendet követő sulykolása, amikor elvész a tananyag hétköznapi élettel való kapcsolata. Rengeteg új fogalmat próbálnak a gyerekek fejébe tömni, az ember elborzad, ha belenéz egy nyolcadikos kémiakönyvbe. Kísérletezésre a mai óraszámok mellett alig van idő, ami alapvető probléma, hiszen kísérleti tudományokról van szó. Ráadásul a kísérlet mindig érdekes és életszerű, még ha nagyon elvont dologról szól is.

Még nincs vége, tovább »