Archívum havi bontásban: június 2015

Bachát Lászlóné (1929-2015) Bessenyei György Tanárképző Főiskola nyugalmazott kémia tanszékvezető helyettese, főiskolai docens, szerves kémia oktatóm emlékére

(http://nyf.hu)
Búcsúzunk Bachát Lászlóné, Schárbert Évától, a Nyíregyházi Főiskola Kémia Tanszékének egykori docensétől, aki életének 86. évében, 2015. május 20-án elhunyt. Temetése június 5-én, pénteken 14 órakor volt az Északi temető Korányi úti ravatalozójából.

Nekrológ:

Bachát  Lászlóné, Schárbert Éva 1948-ban a nyíregyházi Geduly Henrik Evangélikus Leánygimnáziumban érettségizett. Szülei példáját követve, akik a Nyíregyházi Kossuth Lajos Evangélikus Gimnázium tanárai voltak, ő is a pedagógusi hivatást választotta. Édesanyja Velencei Jolán, édesapja Dr. Schárbert Ármin, aki 1944-1948 között a gimnázium igazgatója volt.

Az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen 1952-ben biológia-kémia szakos középiskolai tanári diplomát szerzett. 1951-ben férjhez ment Bachát László magyar-latin szakos tanárhoz.

Tanári hivatását 1952-ben a Tatai Eötvös József Gimnáziumban kezdte, ahol férjével együtt fiatal tanárként néhány feledhetetlenül szép évet töltöttek egy jó szellemű tantestületben.

A két gyermek (László és Nóra) születése és a kor nehézségei 1957-ben visszahívták Nyíregyházára, ahol pályáját a Nyíregyházi Állami Kossuth Lajos Gimnáziumban folytatta, miközben szakmai ismereteit, pedagógiai fegyvertárát folyamatosan fejlesztette, gyarapította.

1970-ben az akkori Bessenyei György Tanárképző Főiskola Kémia Tanszékére került, mely intézményhez fűződik tevékenysége legjava. Férje akkor már a Főiskola Magyar Nyelvészeti Tanszékének alapítója és főiskolai tanára volt.

Először a kémiai technológia ,majd a szerves kémia tárgyat oktatta, Nagy hangsúlyt fektetett az elméleti anyag és a laboratóriumi kísérletek összhangjára, és ezzel párhuzamosan a hallgatók tudásának folyamatos, következetes ellenőrzésére.

Még nincs vége, tovább »

Családi Nap 2015.05.30.

Iskolánk tanárainak, tanulóinak segítségével Családi Napot tartott Tarcal Önkormányzata. A fotók a megjelölt szavakra kattintva láthatók.

Gyermeknap,2015.05.29.

Gyermeknap,2015 Klapka György Általános Iskola,2015.05.29.

50. tanévet kezdte meg iskolánk az új , központi iskolaépületben 2015.05.22.

Intézményünk az állami iskola fennállásának 65. évfordulóját és az új iskolaépületben kezdett 50. évfordulót is megünnepelte az iskolagálán.Fotóalbum itt.

A Föld napja, április 22; osztályommal Budapesten

A Föld Napja alkalmából osztályommal Budapesten jártunk, ahol a Mezőgazdasági Múzeum ehhez kapcsolódó tematikus kiállítását tekintettük meg, illetve a Fővárosi Állatkertben vettünk részt a Föld Napja kapcsán rendezett eseménysorozaton.

A Föld napja, április 22; osztályommal Budapesten albumom képei itt tekinthetők meg.

Édesapám, néhai Kovács István címzetes általános iskolai igazgató úr hely-és iskolatörténeti gyűjteményének emléktábla avatása

Idén 20. alkalommal került megrendezésre Tarcalon a vers és prózamondó verseny. Általános iskola alsó és felső tagozatos diákjai a Tokaji Kistérség településeiről érkeztek s mutatták meg előadó képességüket.
A verseny méltó alkalmat adott a néhai Kovács István igazgató úr által alapított régiséggyűjtemény helyiségénél elhelyezett márvány tábla leleplezésére.

Képek itt láthatók: SZOMSZÉDOLÁS Tarcalon – 2015

Kistérségi vers-és prózamondó verseny;Tarcali Klapka György Általános Iskola,2015.04.10.

A “Szomszédolás“ kistérségi verseny képei itt láthatók.

“Értéktől az értékelésig” szakmai konferencia

2015. március 20.-án Budapesten megrendezésre került az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szervezésében – együttműködésben a Nemzeti Pedagógus Karral – az “ Értéktől az értékelésig ” című szakmai konferencia.További képek.

Projekthét a 2015.03.23-29. A víz világnapja (2015.03.23.) alkalmából

Happy hét a Tarcali Klapka György Általános Iskolában-fotók .

Osztálykirándulás-túra

Osztálykirándulás az Áldó Krisztus szobrához

2015.03.27. 8.b