Szerethető fizikát és kémiát!

Kertész Jánossal, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Fizikai Intézetének igazgatójával Rádai Eszter készített interjút :( Élet és Irodalom,LIII. évfolyam 6. szám)

- A nem kimondottan természettudományos érdeklődésű gyerekeknek, fiataloknak, milyen természettudományos oktatásra lenne szükségük?

- Számukra életszerűbbé, mindenki számára életszerűbbé, szerethetővé kell tenni ezeket a tantárgyakat. Érdekes, hogy a kisiskolások még imádják őket, kísérletezgetnek, gyűjtik a falevelet, jeget olvasztanak, sókristályt növesztenek… Valahol a hatodik osztály körül minden elromlik; amikor elkezdődik az ismeretek szisztematikus, lényegében a tudománytörténeti sorrendet követő sulykolása, amikor elvész a tananyag hétköznapi élettel való kapcsolata. Rengeteg új fogalmat próbálnak a gyerekek fejébe tömni, az ember elborzad, ha belenéz egy nyolcadikos kémiakönyvbe. Kísérletezésre a mai óraszámok mellett alig van idő, ami alapvető probléma, hiszen kísérleti tudományokról van szó. Ráadásul a kísérlet mindig érdekes és életszerű, még ha nagyon elvont dologról szól is.

Szerethető fizikát és kémiát! – ez lenne a cél. Ehhez pedig olyan dolgokról kell beszélni, ami érdekli a diákokat. Ezzel szemben azzal nyomasztják őket, hogyan kell a párhuzamos kapcsolásokat kiszámítani. Így aztán sem ezt, sem azt nem tanulják meg.

- De vajon ez a szerethető tananyag alkalmassá tenné-e a gyerekeket arra, hogy majdan a műszaki vagy a természettudományos felsőoktatásban helytálljanak?

- Ők most, a jelenlegi struktúrában sem tudnak elég ismeretre és készségre szert tenni. Ugyanazokon az órákon, amelyeken a többieknek, vagyis a gyerekek túlnyomó többségének élménye a rettegés és a túlélésben való reménykedés, ők nem tudnak kellőképpen haladni.

- Ön szerint ezt a kétféle, egymásnak ellentmondó szempontot, törekvést hogyan lehetne összeegyeztetni, hogyan kellene egyszerre megvalósítani?

- Mi azt javasoljuk, lehetővé kellene tenni egyfajta – lehetőleg nem szegregáló, hanem differenciáló – elkülönülést. Akiben viszonylag korán feltámad a természettudományos érdeklődés, illetve irányultság, vagy akiben azt a szülők vagy a pedagógusok felismerik, annak a különválást lehetővé kellene tenni.

Hozzászólás írása?

0 hozzászólás.

Szólj hozzá!


Megjegyzés: A következő HTML formázásokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>